Munka Folkhögskola

KurserNu händer det: Fotoskolan Munkas egna version av konstrundan - ​KONSTPYSKOS!

Påskutställning Söndag den 1/4 och måndag 2/4 på Munka folkhögskola kl 11-16

ELEVARBETEN

Vissa av Fotoskolans elever har egna hemsidor, bloggar, Instagram och Facebook konton där de visar sina arbeten,

(fotografi av Nikki Rosenberg)


FOTOSKOLANS MANIFEST- våra 10 budord
Ett resultat från en av uppgifterna i Maria Wergers textkurs.

1. Du skall icke fotografera i JPEG-format
2. Du skall icke förfara vårdslöst med din externa hårddisk
3. Du skall icke ha andra redigeringsprogram än photoshop vid din sida
4. Du skall icke ge vika för frestelsen att köpa ett 64-GB minneskort
5. Du skall icke knuffas i mörkrummet
6. Du skall icke glömma bort att skicka in normbilderna eller studera-mera-uppgiften i tid
7. Du skall icke storma in i mörkrummet utan att knacka
8. Du skall icke tvinga skrivaren att skriva ut om den inte vill skriva ut
9. Du skall icke orsaka översvämning i framkallningsvasken
10. Du skall icke känna begär till din nästas kamera, portabla blixtar eller åsna.

Porträtt

Vad är ett porträtt?Döden, minne, spegel, fånga en personlighet, en del av kroppen, ansiktet, avbild, profil, förmedla en känsla, tolkning, ge ut en person, studium och punktum, närbild, olika avstånd, ego, bekräftelse, kontrollerat, poserat, iscensatt, konstnärligt, dokumentärt, berättande, berättelse om en viss tid, självporträtt, en människas historia, möte, yttre och inre dimension, representation, representation av en individ, representation av en grupp, ljus, själ, människa, status, lättillgängligt, fånga ögonblick, makt: fotograf – modell, fotografens påverkan, registrering, propaganda, intimt, subjekt, objekt, miljö/plats/bakgrund, attribut/rekvisita, litterärt porträtt, identitet, drömbild/idealbild, objekt/sak, övervakning. Min bild av dig. Fotoskolans kurs Porträtt pågick under perioden 7 november – 5 december 2016 med Nygårds Karin Bengtsson. Bilderna som visas i galleriet är från kursens slutuppgift på temat ”Jag minns…”

 Upp

Konstnärlig fotografi

Konstnärlig fotoutbildning för dig som vill fördjupa dina fotografiska kunskaper och ditt personliga bildspråk. Vi vänder oss till dig som har ett stort intresse för fotografi och bild, och söker en avancerad fotografisk utbildning. Fotoskolan Munka delar lokaler med Konstskolan Munka, och en del av undervisningen är gemensam för foto och konst.


 Upp


Varför
Mitt personliga bilduttryck – Dokumentera, våga vara vaken, bli en uppmärksam människa – Skapa bilder som berättar och beröra – Grunden, basen, få verktygen på plats – Konstnärlig utveckling – Beviset – Hitta historierna, berätta historierna – Lev med fotografi – Öppna ögonen, bevaka ögonblicket – Ta fotointresset på allvar – Sanning och förbannad dikt – Att förföra – Kontrollera tekniken – Sätta bilderna i ett sammanhangang – Experimentet – Arbeta seriöst och kreativt med fotografi – Professionell utrustning – Ta reda på vad bilden betyder – Nyfikenhet – Hårt arbete, arbete föder idéer – Jag var här, glöm mig inte

Inträdesskrav
Inga förkunskaper krävs för att söka till Fotoskolan Munka. Som utgångspunkt för Fotoskolans antagning ligger arbetsproverna och det personliga brevet. Antagningsprocessen bygger på diskussioner kring de ansökningar som inkommit i rätt tid. Vi letar efter ambition, egensinnighet och ett djupt intresse för fotografi och konst. Vid urvalet är grundläggande kunskaper i fotografisk teknik och bildskapande meriterande.

Mål
Utbildningen är mycket lämplig som förberedelse för vidare studier inom fotografi och konst. Utbildningen är även lämplig som förberedelse för yrkesarbete inom den fotografiska sektorn som exempelvis fotoassistent.

Kursinnehåll
Du arbetar både med egna fotografiska projekt och med tematiska uppgifter. Du kommer att utveckla din förmåga att arbeta projektinriktat både självständigt och i grupp. Undervisningen består av verktygskurser i digital bildhantering, mörkrumsarbete, ljuslära, studio- och kamerateknik. Vi arbetar med professionell utrustning och på Fotoskolan kan du arbeta både helt analogt och helt digitalt i olika format. Du får träning i att presentera dina egna arbeten i form av utställningar, portfolios och projektbeskrivningar. Stor vikt läggs på bildsamtal och bildanalys och att utveckla ditt personliga bildspråk. I kursen ingår också foto- och konsthistoria.

Arbetsformer
Studierna bedrivs på heltid. Den lärarledda tiden är upplagd i form av workshops, föreläsningar, enskilda uppgifter och grupparbeten. Utöver den lärarledda undervisningen förväntas du arbeta lika mycket på egen hand. Tyngdpunkten i utbildningen ligger på ditt praktiska arbete, där du får hjälp och stöd genom handledning och redovisningar. I utbildningen ingår praktikperiod samt längre och kortare studieresor och utställningsbesök. Ateljéer och verkstäder är tillgängliga även under kvällstid och helger. Alla lärare som undervisar på Fotoskolan är aktivt yrkesutövande konstnärer eller fotografer.
Gruppen
På fotoskolan Munka blir du en del av en grupp. Du får möjlighet att arbeta tillsammans med andra som också brinner för fotografi. Det finns alltid någon att diskutera bild med eller få praktiska tips av. De gemensamma samtalen om fotografi och konst är en viktig del av undervisningen som övar upp din analytiska förmåga. Kritisera, experimentera och skapa debatt. I ett nätverk. Med skyddsnät.

Ekonomi
Studier på Fotoskolan berättigar dig till studiemedel på gymnasial nivå. Undervisningen är kostnadsfri men du betalar 5 000:-/läsår för obligatoriskt arbetsmaterial samt en serviceavgift på 1 600:-/år. Övrigt arbetsmaterial och studieresor bekostar du själv.

Arbetsprover
Till ansökan ska du även bifoga arbetsprover enligt beskrivning som finns i ansökningsformulären.

Frågor
Linjeledare David Skoog   072-2225972,   david.skoog(a)munkafolkhogskola.se
Linjeledare Maria Werger   072-5609219,   maria.werger(a)munkafolkhogskola.se