Sveriges första lärarassistentutbildning på eftergymnasial nivå
1-årig yrkesinriktad utbildning på distans med obligatoriska närträffar
Välkommen att söka till utbildningen med skolstart den 16:e augusti 2021. Ansökan är öppen fram till den 15/4 kl. 15:00. Du kan ansöka direkt här
Drömmer du om att jobba tillsammans med lärarna i Om skolan/Medlemskap? Vill du vara med och utveckla dagens skola?
Vi erbjuder en yrkesutbildning för dig som...
vill arbeta i samarbete med lärare
brinner för arbete med barn och ungdomar
har ett intresse för pedagogik, psykologi och sociologi
känner att du vill bidra till att elever ska ha en god psykosocial studiemiljö
vill få möjlighet att vara en del av framtidens skola
vill studera på distans med datorn som kommunikationsredskap
har möjlighet att studera på heltid
Kursinnehåll
Innehållet i utbildningen är framtaget tillsammans med lärarutbildare, skolledare, lärare och politiker. Vi har anpassat utbildningen efter de behov som finns i skolan och vi håller utbildningen bred så att du efter avslutad kurs kan jobba i alla skolans stadier – från förskolan till vuxenutbildningen.
Eftersom att du som lärarassistent kommer att jobba med människor, både tillsammans med de lärare som du samarbetar med, och såklart eleverna, lägger vi stor vikt vid att du efter avslutad utbildning har goda kunskaper om mellanmänskliga relationer och grupprocesser.
Vi har inga delmoment som behandlar digital kompetens eller administration, utan detta bakas på olika sätt in i delmomenten. Många andra utbildningsanordnare väljer att ha med praktik, varför vi inte gör det kan du läsa om
här. Däremot ingår det fältstudier under utbildningens gång, som du kan läsa mer om
här. Nedan följer de olika delmoment som kursen innehåller.
Har du frågor om innehållet är du välkommen att höra av dig till oss!
Vi får ofta, väldigt ofta, frågan om varför vår utbildning inte innehåller någon praktik. Vi var den första lärarassistentutbildningen på eftergymnasial nivå i Sverige, vi strävar efter att bli den bästa, och när vi kan erbjuda våra deltagare bra praktikplatser lovar vi att vi kommer att göra det! Men det finns flera goda skäl till att vi i dagsläget inte erbjuder våra blivande lärarassistenter praktik.
1. För att våra deltagare ska kunna få ut så mycket som möjligt av sin praktik behövs det utbildade handledare. Detta är praxis inom alla yrken – lärare, sjuksköterskor etc. Handledaren är alltså en nyckelperson i den blivande lärarassistentens professionsutveckling. Praktikperioden ska vara ett tillfälle då den studerande tillsammans med en erfaren handledare kan knyta samman teori och praktik till en helhet. Den studerande ska också i samråd med handledaren analysera och reflektera kring sitt förhållningssätt och den kommande yrkesrollen för att få en uppfattning om hela lärarassistentens uppdrag. I dagsläget får rektorer och lärare agera handledare och i vissa fall står de blivande lärarassistenterna helt utan handledare. Vi anser att handledaren i fråga behöver vara en utbildad lärarassistent som dessutom ska ha gått någon form av handledarutbildning. När sådana finns att tillgå skickar vi gladeligen ut våra deltagare på praktik.
2. En lärarassistent ska vara en avlastning. Eftersom att det inte finns några utbildade handledare, och på de flesta skolor inte ens finns lärarassistenter anställda, är det som sagt ofta lärarna som får agera handledare. Och då händer det som vissa lärare är rädda för – lärarassistenten blir en belastning, en extra arbetsuppgift, istället för den tillgång som de ska vara! Förutom att detta inte är rättvist mot de redan tungt belastade lärarna anser vi att det är ansvarslöst att utsätta deltagare/studerande för den här situationen.
3. Som det ser ut idag har många lärarstudenter svårt att hitta praktikplatser. Många gånger har kvaliteten på VFU:n varit undermålig vilket flera medier, bland annat Skolvärlden, rapporterat om. Det har också framkommit att lärarstudenterna, på grund av brist på vikarier på partnerskolorna, har fått gå in och vikariera istället för att praktisera.
Vi ser att detta också har hänt de lärarassistenter som är ute på praktik. Detta är inte meningen med en praktikperiod. De blivande lärarassistenterna ska utveckla en förståelse för sin kommande yrkesroll, inte vara gratis arbetskraft.
Bristen på skolor som kan ta emot lärarassistentstuderande, tillsammans med de tre ovan angivna skälen, gör att det är otroligt svårt att i dagsläget hitta lämpliga praktikplatser. Även om vi som sagt inte erbjuder någon praktik uppmanar vi våra kursdeltagare att ta kontakt med skolor för att få en inblick i verksamheten och knyta kontakter. Under fältstudierna har många av våra deltagare valt att intervjua lärare och rektorer och på så vis också knutit kontakter som har lett till framtida arbeten.
• Akademiskt skrivande och studieteknik
• Samtalsmetodik
• Arbetsgruppens psykologi
• Lärmiljöer
• Socialpsykologi
• Neuropsykiatriska funktionsvariationer
• Historiskt perspektiv på pedagogik
• Ledarskap och gruppprocesser
• Barn och ungdomars utveckling
• Kulturmöten
• Skolans värdegrund
• Genuspedagogik
• Svenska skolsystemet
• Bemöta hot och våld i skolan
• Fältstudier
• Examensarbete
Arbetsmarknaden har varit mycket god för våra lärarassistenter!
Några av våra tidigare kursdeltagare berättar...
Jag fick frågan om vad lärarassistentutbildningen betytt för mig och jag vet knappt var jag ska börja. Och jag vet helt ärligt inte om det ens är möjligt att förklara i ord. Jag skulle vilja säga att Lärarassistentutbildningen lyft mig till skyhöga höjder, yrkesmässigt men också privat.
Mitt år i Munka har utmanat och utvecklat mig till att bli en bättre människa på alla plan och gett mig otroligt många verktyg att använda mig av i mitt yrke, men också som förälder.
Mina lärare har betytt så otroligt mycket och jag tror inte ens att dom vet om det själva. Dom har sett mig som person, på riktigt. Dom har fått mig att inse vikten av att vara just precis den jag är och den potential jag besitter för göra skillnad ute i verksamheten på riktigt. Dom har gett mig så mycket viktig kunskap att jag känner en sådan stolthet över min nya yrkesprofession. Utbildningen har prickat in alla de delar jag brinner starkt för och känner att både förskolor och skolor behöver mer av.
Jag tog min lärarassistentexamen den 18:e december 2018 och samma morgon ringde min nya arbetsplats upp mig och erbjöd mig en tjänst som lärarassistent i en 5-års verksamhet som jag påbörjade den 7:e januari 2019.
Jag vill verkligen lyfta Torlarps förskola i Strövelstorp för det stora engagemang som finns och som sätter barnen och deras behov främst, precis som skollagen och förskolans läroplan säger att vi är skyldiga att göra. Tjänsten är utformad efter de behov som finns och jag kommer att följa denna grupp med upp i förskoleklass och få äran att fortsätta jobba med dessa fantastiska individer även i skolans värld. Det är inte bara en vinst för barnen att ha en trygg vuxen till hands när de möter nya utmaningar i skolan, utan också för deras nya pedagoger och lärare som väntar på dom efter sommaren.
Jag fungerar i dagsläget som ett komplement i arbetslaget där man ser mina kunskaper som otroligt viktiga för att kunna fånga de individer som inte alltid passar inom ramen för de normer som ofta hägrar. Förutom att jag jobbar med fantastiska och rutinerade förskollärare och barnskötare så arbetar jag också tätt med två specialpedagoger samt samverkan med hemmet för att utforma en verksamhet som möter alla barns olika behov.
Under alla de år jag jobbat inom förskolan och skolans värld har jag känt att jag brunnit lite extra för de barn och elever som tänker utanför boxen och jag tycker att beteende är otroligt intressant. När jag läste kursinnehållet i Munka folkhögskolas Lärarassistentutbildning kände jag direkt att jag måste söka. Det här var verkligen någonting för mig! Tack vare att jag kunde läsa på distans fick jag också möjligheten att jobba samtidigt och skaffa mig mer erfarenhet inom just dessa ämnen.
I utbildningen fick vi goda kunskaper i hur grupper fungerar tillsammans och hur de olika rollerna oftast fördelas. Kunskaper kring NPF är ofta en bristvara inOm skolan/Medlemskap och detta ämne gick på något sätt in i de flesta kurser. Vi läste socialpsykologi och fick djupdyka i förebyggande mobbningsarbete samt hur vi kan jobba med det viktiga värdegrundsarbetet kontinuerligt. Vi fick ta del av vad hjärnforskningen visar, utomhuspedagogikens betydelse samt vikten av att möta alla barn och elevers olika inlärningsstilar och att aktivt skapa de bästa förutsättningarna för lärande.
Detta är bara en liten del av utbildningens utbud och jag kan verkligen rekommendera alla som på något sätt vill arbeta med, eller redan nu arbetar med, barn och ungdomar att söka denna utbildning som är så otroligt givande på alla plan.
Den viktiga kunskap vi fått med oss behövs det verkligen mer av för att vi ska kunna utmana och utveckla alla individer utifrån deras förutsättningar. Dels för att vi enligt skollag och läroplaner ska göra detta, men främst för att vi ska kunna bygga starka barn och forma ett samhällsklimat som vi vill att våra barn och ungdomar ska växa upp i. För om vi bygger starka barn behöver vi inte laga så många vuxna!
Jonna Olsson, Lärarassistent på Torlarps förskola i Strövelstorp, Ängelholms kommun
Perioden som arbetssökandet var ganska nervös. Jag svarade på många annonser och de flesta skolorna hörde aldrig av sig. En dag såg jag en annons från Johannesskolan i Malmö: det var första gången jag lagt märke till att man aktivt sökte just lärarassistenter i motsats till exempelvis elevassistenter eller fritidspedagoger. Jag kallades på intervju och kände efteråt att jag verkligen ville ha det här jobbet. Först fick jag reda på att jag hade gallrats bort som nummer tre av ca 300 sökande för vad som skulle bli två tjänster, men en vecka senare hörde skolan av sig igen! Man hade sett över budgeten en sista gång och kommit fram till att man hade råd att anställa en tredje lärarassistent. Så jag tog jobbet.
Lärarassistentutbildningen gav mig allt jag förväntade mig och mycket mer. Utbildningen är koncentrerad, intensiv och har ett noggrant avvägt innehåll. Jag hade aldrig tidigare studerat på distans och var först osäker på om utbildningsformen skulle passa mig. Jag upptäckte snart att studieintresset kom naturligt eftersom jag faktiskt var genuint intresserad av vad vi läste om. Eftersom jag inte arbetade parallellt med studierna hade jag tid att ta till mig kunskapen och reflektera över den. Utbildningen fyllde ett tomrum som under några års tid hade existerat i mitt liv.
Nina M, Nina S och Sofia är fantastiskt duktiga handledare och deras entusiasm smittar. Vi utvecklade en mycket trevlig atmosfär i klassen och lärde känna varandra ganska väl, även om vi bara träffades några dagar varje månad. Jag kan inte nog rekommendera lärarassistentutbildningen på Munka folkhögskola. Jag hade ett väldigt fint år på skolan (även om jag egentligen inte spenderade så mycket tid där).
Nu har jag arbetat som lärarassistent på skolans mellanstadie i ungefär tre veckor. Intrycken blir många och utmaningarna är väldigt stora, men jag tycker att jag kan börja se hur mitt arbete faktiskt fyller en viktig funktion. Jag inser att jag aldrig kommer kunna få alla elever att tycka om mig (och det är lite jobbigt för en känslig person som jag), men jag vill ändå visa dem att jag alltid finns där om de behöver mig.
Torsten Gunnehill, Lärarassistent på Johannesskolan i Malmö
Jag rekommenderar starkt fler att söka sig till denna utbildning på Munka folkhögskola och till yrket lärarassistent.
Efter en massa år inom service och handel kände jag att jag ville sadla om och satsa på ett helt annat och annorlunda yrkesliv. Skolan skulle bli min nya arbetsplats.
Den nya yrkesrollen lärarassistent dök upp som ett spännande alternativ. Jag sökte och kom in på Munka folkhögskola som erbjöd en utbildning som lät spännande. Det har jag verkligen inte ångrat! Utbildningen på två terminer var mycket givande med två duktiga och engagerade lärare. Kombinationen med närträffar två gånger per månad och egna studier på distans passade mig perfekt. Utbildningens kursplan var väl balanserad där vi fick smaka på olika områden som gav oss en bra plattform och förståelse för att kunna söka oss till skolans värld.
Klassen avslutade utbildningen i juni 2018 och då hade jag redan fått en tjänst som lärarassistent på en grundskola i Helsingborg. Som lärarassistent på Påarps grundsärskola har jag en viktig roll. Jag spenderar mina arbetsdagar tillsammans med en klass på 10 elever, årskurs 7-9. På raster och lektioner finns jag med som stöd för eleverna. Min kollega, som är klassens mentor, har det yttersta pedagogiska ansvaret. All planering gör vi tillsammans och jag är även med på möten med andra lärare och biträdande rektor. Att arbeta med elever på grundsärskola kräver att undervisningen är strukturerad och att vi kan ge eleverna ett individanpassat stöd.
Johan Stephansson, Lärarassistent på grundskolan i Påarp
Om oss i media
Lars Fonseca, universitetslektor på Linnéuniversitetet i Tidningen Folkhögskolan:
”– Vi såg att det i media rapporterade mycket om just Munka folkhögskola, så vi kontaktade dem och bad att få besöka deras deltagare, strax innan de tog sin examen. Vi har inte gjort någon jämförelse med andra folkhögskoleutbildningar men när jag tittade på deras kursplan blev jag imponerad.”
Läs mer här om oss i media.
Frågor om antagning eller behörighet? Kontakta gärna SYV
Annelie Jönsson,
annelie.jonsson(a)munkafolkhogskola.se,
växel: 0431 - 43 20 10 (mån-fre 8:00-16:00)
direkt: 072-538 22 73
Frågor om utbildningen? Kontakta gärna kursansvarig
Anna-Lena Hall,
anna-lena.hall(a)munkafolkhogskola.se,
växel: 0431 - 43 20 10 (mån-fre 8:00-16:00)
direkt: 072-538 02 99 (mån-tor, 13:00 - 15:00)
Våra lärare
Nina Morgin
Lärare
Tel: 0431 - 43 20 10, 072-538 02 99
E-post:nina.morgin(a)munkafolkhogskola.se
Helena Åstrand
Lärare
Tel: 0431 - 43 20 10, 072-538 02 99
E-post:helena.astrand(a)munkafolkhogskola.se
Anna-Lena Hall
Lärare, Kursansvarig
Tel: 0431 - 43 20 10, 072-538 02 99
E-post:anna-lena.hall(a)munkafolkhogskola.se