Kurser
Allmän kurs
Fotoskolan Munka
Hälsocoach
Konstskolan Munka
Akademi 55+

Filialen i Perstorp

Stresspedagog
Seniorcoach

Studiemotiv. kurs
Kvällskurser
Sommarkurser

Ladda ner eller beställ ansökningshandlingar & kurskatalog här

Performance

Konstskolan Munka / aktuellt

Välkomna att besöka Richard Johanssons Folkkonstmuseum på Wanås konst.
Öppning den 30/3 kl. 11.00-16.00. Invigning kl. 13.00. Inne i konsthallen visas en utställning med insamlad folkkonst curerad av Richard Johansson och Albin Hillervik
. Richard Johansson är före detta elev på Konstskolan Munka. Åren 1987 -1989 gick Richard på skolan. Läs mer >>>

Stipendierregn över före detta Munkaelever
Grattis till Mari Sjövall Anari som får Kaleidos sipendieum 2018. Det innefattar även en utställning på Kaleidos galleri i Uppsala 10/3-31/3. Mari går på Konstfacks masterprogram Keramik och Glas. Åren 2011-2012 och 2013-2014 gick hon på Konstskolan Munka.”Fleshworld 1”, stengods och porslin med makrokristalin glasyr, 32 x 31 x 24 cm, foto: Mari Anari Sjövall.

Grattis till Petra Hultman. 2017 tog hon sin MA på Konsthögskolan i Stockholm och tilldelades då Beckers stora konstnärsstipendium. Nu visas hennes arbeten på Färgfabriken i Stockholm 27 jan - 18 mars. Petra var elev på Konstskolan Munka 2010-2011.
Needlework Mary Hultman, foto: Petra Hultman

 

Det 40:de läsåret!


Vi välkomnar våra elever till Konstskolans fyrtionde läsår. Aldrig så många, aldrig så pigga.

 

Ytspänning och Bottenskrap

Ytspänning & Bottenskrap är en platsspecifik utställning på Toftabadet i Munka-Ljungby. Ett samarbete mellan Toftabadet och tre elever från Konstskolan Munka, Lea Eliers, Linnéa Björling och Lovisa Ljungberg Carlström som sammanstrålar i en gemensam utställning. Lovisa studerar vattenytan, hur ser den ut och hur rör den sig? Linnéa undersöker vad som fastnar i ventilerna. Lea funderar kring upplevelsen att vara i badhus.
31 okt - 4 nov Vernissage 31 okt 17-19
Badhusets öppetider: Tisdag 13.00-20.00, Onsdag13.00-20.00, Torsdag 13.00-20.00, Fredag 13.00-18.00, Lördag 09.30-14.00

 

Konstskolans elever ställer ut verk på Pixlapiren i Helsingborg som en del av Helsingborgs stads Landartfestival

Välkommen till Pixlapiren, Oceangatan 2, Helsingborg. Hitta dit >>>

ANSÖKAN TILL KONSTSKOLAN LÄSÅRET 2017-2018 ÄR STÄNGD!
Sista ansökningsadatum var den 31 maj
Läs mer om ansökning och arbetsprover här >>>

ELEVARBETEN
Vissa av Konstskolans elever har egna hemsidor, bloggar, Instagram och Facebook konton där de visar sina arbeten, titta mer här >>>
(målning av Simone Norberg, detalj)

SJÄLVPORTRÄTT

Precis innan jullovet påbörjade K1 sitt andra tema detta läsår, Självporträtt. Det tematiska arbetet på Konstskolan Munka innebär att vi arbetar med tematiken i olika ämnen och med olika utgångspunkter men med en gemensam introduktion och en gemensam redovisning.

Konstskolan Munka har startat sitt 39:e läsår!
GRUPP2016


FUNDERAR DU ATT GÅ PÅ KONSTSKOLA?
Gör det! Vi anser att alla borde gå ett år på en konstskola för att träna sin kreativitet, utmana sig själv och utveckla sin personlighet. Kanske vet du att Konstskolan Munka är bra men vet inte om det är rätt skola för dig, eller så kanske väljer du mellan olika konstskolor. Vi föreslår att du kommer hit och prövar en dag, några dagar eller en vecka. Det kostar inget men om du vill bo och äta på skolan så får du betala en slant för det. Kontakta oss gärna, 0722-225972 eller david.skoog(a)munkafolkhogskola.se om du vill prova på vad en Konstskola är.

KONSTSKOLAN MUNKA, EN BRA VÄG TILL KONSTNÄRLIGA YRKEN.
Drömmer du om att studera till konstnär, keramiker, textilkonstnär, grafisk formgivare, arkitekt, bildlärare, scenograf eller andra yrken inom bild och formområdet? Då är Konstskolan Munka rätt utbildning för dig. Konstskolan Munka har en tydlig inriktning på samtidskonst och normkritik. Vi prioriterar ett självständigt förhållningssätt till bild och form. Vi anser att detta är viktigt för våra deltagares fortsatta konstnärskap och framtida studier. En stor del av våra deltagare antas till vidare studier på bland annat; HDK, Kungliga Konsthögskolan, Konsthögskolan i Umeå, Malmö Konsthögskola, Valands konsthögskola, Arkitektutbildningen på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg, Landskapsarkitektutbildningen på SLU Alnarp, Kunsthøgskolen i Oslo, Konstfack/Konst, Stenebyskolan, Ämneslärarprogramet bild, Högskolan Dalarna, Konstfack /keramik med flera.

LÄS OM KONSTTVÅORNAS UTSTÄLLNING.
"Vi minns vår förlossning" på Skånes Konstförening i Malmö, Helsingborgs Dagblad >>>

Vi minns vår förlossning
Konstskolans andraårselever ställer ut på Skånes Konstförening
15/4–24/4, vernissage den 15/4 kl 18-21


Vi på Konstskolan Munka minns vår förlossning.
Vi tänker på minnet som något privat, något kollektivt, något konstruerat.
Vi går mellan de yttre och de inre rummen, känner på pulsen, slukas av svarta hål och tänker på när allt lossnar. De särade benen, de uteblivna skriken och den livslånga väntan på föryngring.
Välkommen till Konstskolan Munkas utställning Vi minns vår förlossning
Skånes Konstförening, Bragegatan 15 Malmö
15–24 april Vernissage 15 april kl. 18–21
ons–fre 13–17
lör och sön 13–16

KONSTSKOLAN 18.00 STÄLLER UTKÖK
Konstskolans kvällskurs, Konstskolan 18.oo visar sina arbeten på temat KÖK i konstbyggnaden på Munkafolkhögskola fram till den 2/12. Läs mer >>>

POPUP #1POPUP
Konstskolan Munka ställer ut på Galleri Moment i Ängelholm. Vi är inbjudna att göra fem stycken tvådagars utställningar, POPUP. Den första öppnar nu på tisdag, den 10/11 kl 18.00. Välkommen.
se artikel i Helsingborgs Dagblad

IKEAKonstskolans lärare Astrid Göransson och Maria Werger leder en teckningskurs i 7 moment, vid 7 tillfällen för IKEA´s 3D animatörer i Älmhult.

HÄR ÄR VIGruppbils 2015-2016 Konstskolans läsår börjar med startprojekt i båda klasserna. Konst 1 har teckningprojektet MATLÅDAN med Kristina Müntzing och Maria Werger och EvaMarie Lindahl arbetar tillsammans med Konst 2 om projektet KÄNNA-TÄNKA-TECKNA HISTORIA.

NYA VYER
Vill vill lyckönska alla kära elever som slutar och går vidare i livet, på HDK, Kungliga Konsthögskolan, Konsthögskolan i Umeå, Malmö Konsthögskola, Arkitektutbildningen på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg, Landskapsarkitektutbildningen på SLU Alnarp, Silversmidesutbildning på Helidens folkhögskola, andra specialutbildningar, universitetet eller med arbete och resor.

MÅNGA ÄR KALLADE!
Konstskolan Munka har en tydlig inriktning på samtidskonst och normkritik. Detta är viktigt för våra deltagares fortsatta konstnärskap och framtida studier. Vi prioriterar ett självständigt förhållningssätt. I år har redan många elever blivit kallade till högskolor i Sverige och Europa som en del i deras ansökningsprocess. Fortsättning följer...
Kungliga Konsthögskolan i Stockholm, Malmö konsthögskola, De Gerrit Rietveld Academie, Tromsö Academy of  Contemporary Art, Akademi Valand (fri konst), HDK, Konstfack (fri konst), Umeå Konsthögskola, Academy of Fine Arts Vienna.

GRATTIS TILL RUNO LAGOMARSINO!
Runo Lagomarsino är 2014 års mottagare av Barbro & Holger Bäckströms stipendium. I samband med stipendieutdelningen öppnar Malmö Konstmuseum en utställning med konstnären. Runo gick Konstskolan Munka 1997-1999
Läs mer >>>
Hemsida >>>

ÄNGELHOLMS MUSEUM
Ängelholms museum är gjort av eleverna i årskurs två på Konstkolan Munka. Museet befinner sig just nu i flyttkartonger, på väg till en ännu oviss slutdestination. Under två veckor har eleverna samlat och ordnat material som på olika sätt anknyter till Ängelholm.

MUSEUMEn utställning av Konstskolan Munkas andraårselever
7/10 – 18/10 på Ängelholms stadsbibliotek
Stortorget, Ängelholm
mån-tors: 10 – 19
fre: 10 – 17
lör: 10 – 14
Läs mer i Helsingborgs dagblad om utställningen >>>
Läs recensionen i Helsingborgs dagblad >>>

ÅRETS GRUPPBILD...

...den 6/9 2014

Grattis till Aleksandra Kucharska!
Aleksandra Kucharska har blivit tilldelad Åke Andréns konststipendium. Utdelningen skedde den 18/9 på Liljevalchs konsthall i Stockholm. Aleksandra gick Konstskolan Munka 2000-2002.
Läs mer >>>
Hemsida >>>

Konstskolan har startat sitt 35:e läsår.
Sverige

JAG/VI
Efter en sommar fylld av sommarkurser har vi startat läsåret 2014-2015. Vi besökte Wanås slott och arbetade under en dag i skulpturparken. Nu pågår våra startprojekt, K1 – JAG/VI och K2 – SVERIGE.


Gloria Friedmanns verk Stigma från 1991

Grattis!
Hans Adell / Kunsthøgskolen i Oslo
Axel Berger / Malmö konsthögskola
Anna Eng / Konstfack, Stockholm
Rebecka Lundborg / Stenebyskolan
Napapon Poovananuwat / Ämneslärarprogramet bild, Högskolan Dalarna
Mari Anari Sjövall / Konstfack, Stockholm
Hanna Sundberg / Kunsthøgskolen i Oslo

BERLIN
Titta på bilder från Fotoskolans och Konstskolans Berlinresa här >>> 

MYR 27,06
Konstskolans andraårselever ställer ut på Skånes Konstförening

MYR 27,06
2/5-11/5
Vernissage den 2/5 kl 18-21
Konstskolan Munkas examensutställning äger i år rum på Skånes Konstförening. Ett enda stort och gemensamt verk presenteras av de 15 andraårseleverna. Verket relaterar såväl på detaljnivå som i det stora hela till textil som metod.
I gallerirummet står väggarna tomma. Men vänds blickfånget mot golvet möts vi av ett myller, ett kluster, en myr. Golvet är helt och hållet övertäckt. För att kunna betrakta det vidsträckta verket finns en spång som leder oss genom det fragmentariska sammanfogade landskapet. Vi möter längs med vägen människoliknande skulpturer, texturartade kluster av tussar, föremål som staplas, referenser till naturen och till industri, allt sammanfogat till en varierad och sprakande helhet.
Vad syns tydligast på ett hav byggt av fragment, skapade av olika individer? Handlar det om att synas? Handlar det om individ eller grupp? Vad eller vem hamnar i vårt blickfång?

Välkommen till Konstskolan Munkas utställning MYR 27,06
Skånes Konstförening, Bragegatan 15 Malmö
2-10 Maj
Vernissage 2 maj kl. 18-21
tis, ons, fre 14-18
torsd 18-23
lör och sön 12-17

Vårterminen har börjat

SIGNALSignal Vernissage den 6 december kl 14 på Järnvägens Museum i Ängelholm. Utställningen invigs kl 15.
tecken, märke, gest, ringning, blinkning, alarm, varning, larm, fanfar, anrop, vissling, summer, lösen, paroll, uppfordran, order, kommando, lockton, flirt, appell, tendens, förebud, vinkning, flagga, fyrsken, semafor, handrörelse, anvisning, omen…
Konstskolan Munkas andraårselever  är inbjudna att ta sig an den stora signalhallen på Järnvägens Museum. De kommer att arbeta platsspecifikt utifrån lokalen och de museiföremål som finns utställda där men också förhålla sig fritt till begreppet signal. 2013 har Järnvägens museum miljö och återbruk som genomgående tema i sin verksamhet och som ett led i detta inleds samarbetet om signalhallen. Vad händer när 17 konstskoleelever återanvänder, interagerar, omvandlar och förändrar en befintlig struktur.
SIGNAL
Signal är samarbetsprojekt mellan Konstskolan Munka, Järnvägens Museum och Järnvägsskolan i Ängelholm. Som en del i projektet ingår även en svetskurs i spårsvetshallen på Järnvägsskolan under ledning av svetslärare Anders Hegelmark.
Läs mer >>>
Läs recensionen i HD >>>
Affisch som pdf >>>

Galleri K2
Konstskolans galleri har öppnat igen.

Terese Molin galleri K2
Vi har smygstartat med två utställningar, en presentationsutställning av de nya konsttvåorna och en samlingsutställning, READYMADE. Först ut bland eleverna att ställa ut är Teres Molin. Läs mer >>>

17 förslag
Vilken konst ska vi ha på stan?

Konst kan vara vacker, Konst kan stå i vägen, Konst kan vara en man på en häst, Konst kan vara krävande, Konst kan vara ful, Konst kan vara politisk, Konst kan vara dyr, Konst kan vara gratis, Konst kan vara mossig, Konst kan provocera, Konst kan vara spirituell, Konst kan matcha soffan, Konst kan vara rolig, Konst kan väcka känslor, Konst kan påverka, Konst kan vara svår, Konst kan säga sanningen
Konstskolan Munka presenterar stolt utställningen 17 förslag.
En kollektion om 16 affischer som kommenterar Magnus
Stenbocksstatyn i Helsingborg på olika sätt. Kollektionen
finns tyvärr ännu inte utställd eftersom ett av förslagen
(och därmed hela idén) har censurerats. Se förslagen här>>>

Vilken konst ska vi ha på stan?

Konstskolan vs Magnus Stenbock. Invigning av Konst på stan i Helsingborg  lördagen den 28 september klockan 11.00.
Stenbocken

Kreativ aktion kring Magnus Stenbocksstatyn på Stortorget. Aktionen börjar kl 10.00. Konstskolan Munka tillsammans med den danske konstnären Karoline H. Larsen.
I några skyltfönster längs Järnvägsgatan hänger under veckan, den 28 september till 5 oktober, Konstskolan Munkas 17 förslag på vad som skulle kunna hända med den omdiskuterade statyn över Magnus Stenbock. Ska den finnas kvar? Ska vi döda honom? Ska han förvrängas? Ska vi fånga honom? Ska han bytas ut? Ska han bli fågelhotell? Eller ska vi glömma bort honom?

Sommartips:
Syster Coritas regler för konstnärlig praktik
The Rules
Rule 1:  Find a place you trust and then try trusting it for a while
Rule 2:  General duties of a student: pull everything out of your teacher. Pull everything out of your fellow students.
Rule 3: General duties of a teacher: pull everything out of your students.
Rule 4: Consider everything an experiment
Rule 5:  Be self- disciplined.  This means finding someone wise or smart and choosing to follow them. To be disciplined is to follow in a good way. To be self-disciplined is to follow in a better way.
Rule 6:  Nothing is a mistake. There is no win and no fail. There is just make.
Rule 7:  The only rule is to work. If you work, it will lead to something. It’s the people who do all the work all the time who eventually catch on to things.
Rule 8:  Don’t try to create and analyze at the same time. They’re different processes
Rule 9:  Be Happy whenever you can manage it. Enjoy yourself. Its lighter than you think.
Rule 10:  We are breaking all the rules. Even our own.

1913

Sunshine Socialist Cinema, 24/5 2013
Konstskolan Munka samarbetar med Sunshine Socialist Cinema och vi arrangerar tillsammans en videoworkshop och en utomhusbiograf. Premiär i folkhögskolans park den 24/5 kl 20.00. >>> läs mer
Program:
BAYLIS GLASCOCKS WE HAVE NO ART
JUBILEUMS BILDSPEL MED BILDER FOTOGRAFERADE AV FOLKHÖGSKOLANS FÖRSTA REKTOR ERNST LARSSON
FRAMTIDSVIDEOR GJORDA AV ELEVER FRÅN ÅRSKURS 2

GENUSFESTIVAL

GenusfestivalFredagen den 15/3 2013 avslutar Konstskolan och Fotoskolan en veckas samarbetete med en stor redovisning. Vi har tittat på mycket film och arbetat konstnärligt, enskilt eller tillsammans, med att problematisera begreppet Genus.


Så här är det på Konstskolan Munka!

En video om Konstskolan Munka av Joakim Andrén. Musik av Gustav Sjöberg

Kulturveckan
KulturveckanMalin Eriksson, Bänk för den sällskapssjuka, glaserad keramik och betong
Tre av Konstskolans andraårselever deltog i Kulturveckan 27/10 - 3/11 i Ängelholm. Deras platsspecifika verk var installerade i Järnvägsparken. Läs mer >>>

Konstskolan ställde ut i Sarajevo
Ett samarbete mellan Konstskolan Munka, Color Crew och unga bosniska konstnärer visas på Ceka Charlama, en alternativ konstscen i Sarajevo. Läs mer >>>

Grafiskt partitur. Musikalisk grafik.
Den 10-11 mars deltog några av Konstskolans andraårselever på en workshop i grafisk partitur. Ledare för workshopen var Erik Peters. Vi arbetade under två intensiva dagar tillsammans med två musikgrupper; Feed från Sverige och Poing från Norge. Workshopen avslutades med en konsert i Ljungbergsmuseet i Ljungby. Här är ett exempel på samarbetet, Hannes Ahremarks stycke för kontrabas, saxofon och accordion.

 

 
Upp
Startsidan

Mer information

Aktuellt
Allt om Konstskolan

Ansökningsinformation
Elevarbeten
Konst 1
Konst 2
Lokaler
Lärare
Vidare studier
Schema (pdf)
Kursplan (pdf)
Länkar
Konstskolans blogg
Galleri K2 blogg
Kvällskurser

Om skolan
Om skolan
Historia

Personal
Lediga tjänster
Skolans styrelse

Bo och äta på skolan
Termins- och lovtider
Studievägledning
Dina rättigheter
Arkiv

Aktuellt
På gång
Matsedel
Bed&breakfast

Hitta
Hitta till oss

Kontakt
Kontakta oss

© Munka folkhögskola
Sidan uppdaterad 2018-03-23 av David Skoog
   Munka Folkhögskola    0431-43 20 10