KurserSommarkurser 2018

Munka folkhögskola ligger centralt i Munka Ljungby, ca 7 km öster om Ängelholm i det vackra Nordvästskåne med närhet till både hav och skog. Kommunikationerna hit är goda med tåg, buss och flyg.

Vår idémässiga profil är hälsa, natur och kultur, vilket avspeglar sig både i vårt kursutbud och i vårt förhållningssätt. Munka folkhögskola vill vara öppen för alla året runt. Vi anordnar spännande sommarkurser som ger bildning och som också skapar förutsättningar till intressanta möten. Åldersgränsen för våra sommarkurser är 13 år, någon övre åldersgräns finns inte!

Under din sommarvistelse här erbjuds du boende på skolan och vårt kök serverar god mat som tillagas från grunden av bra råvaror.

Välkommen till oss på Munka folkhögskola!

Porträttmåleri 25 juni –  29 juni - kursen är fulltecknad

Välkommen till en inspirerande målarvecka med fokus på porträttmålning. Du har tillgång till modeller och professionell handledning under en intensiv vecka där teori och praktik varvas, med hjälp av utmanande uppgifter. Du studerar modellen ur nya frågeställningar och får en chans att koncentrera ditt uttryck och förfina dina måleriska tekniker. Krokiteckning varje dag är en viktig del i kursen.
Våra ateljéer är stora, ljusa och välutrustade. Vill du måla vidare på kvällen är ateljéerna öppna.
Material: : modeller, papper, kol, torrpigment, linolja ingår i kursavgiften. Ta med egna penslar och färger, olja eller akryl.

Max 24 deltagare. Förkunskaper: Grundläggande kunskaper i måleri.

Kursledare:Astrid Göransson – verksam konstnär i Kvidinge. Utbildad på Konstfack, Forum och Konsthögskolan Valand. Lärare i kroki och teckning på Konstskolan Munka. Astrids webbplats.
Marianne Andersson – verksam konstnär i Malmö. Utbildad på Målarskolan Forum, lärare på Gerlesborgskolan och Kulturcentrum Skåne.Mariannes webbplats.
Nan Embäck – studerar på konsthögskolan i Bergen Nans webbplats

Kostnader:Kursen är ej statsbidragsberättigad och betalas därför i sin helhet av kursdeltagarna.
Alt 1: femdagarskurs utan boende med fika och mat 3 700:-
Alt 2: femdagarskurs inklusive boende och mat 5 900:-
dusch och toalett på rummet tillägg på 520:-
Tag med egna lakan och handdukar eller hyr på skolan för 100:-

Ansökan: anmäl dig direkt eller fyll i pappersansökanRecycleslöjd i plåt och ståltråd 25 juni – 27 juni


Under denna kurs jobbar vi med sådant som blivit över. Gamla plåtbrickor, plåtburkar men också ståltråd i olika dimensioner kommer att vara vårt utgångsmaterial. Av detta skapar vi vackra föremål. Ljuslampetter, altarskåp, ljusstakar, minnestavlor - ja listan kan göras lång. Vi ses /slöjd-Zlatan.
Material: Med dig i din packning kan du ha plåtsaker i allehanda kulörer, makrillburkar, vackra textilbitar, figuriner, kakformar, godispapper, foton, souvenirer, pärlor eller något annat du tycker om. Viss tillgång på plåt kommer att finnas på skolan. Vi har verktyg här, men det kan ändå vara bra att ha med sig egna verktyg om du har sådana. Exempelvis tänger, plåtsax, popnit-tång, skruvdragare, håltång osv.

Max 10 deltagare.
Inga förkunskaper behövs för kursen

Kursledare: Mari Karlsson - slöjdare och slöjdlärare från Österlen. Medlem av hantverkscooperativet Formargruppen i Malmö.

Kostnad: undervisningen är gratis, det du betalar för är material, mat och eventuellt boende.

Materialkostnad: 300:-
Alt 1: tredagarskurs utan boende, men med fika och mat 1 400:-
Alt 2: tredagarskurs med boende, fika och mat 2 500:-
dusch och toalett på rummet tillägg på 260:-
Tag med egna lakan och handdukar, eller hyr på skolan för 100:-

Ansökan: anmäl dig direkt eller fyll i pappersansökanDrag och genusgestaltning med PotatoPotato, 25 juni - 27 juni

I denna kurs får du som deltagare på ett lekfullt sätt utforska normer och hur samhället (inklusive vi själva) tillskriver och skapar genus. Vi definierar ”Drag” som ett kroppsligt sätt att problematisera genus. Som deltagare i workshopen får du arbeta i grupp och individuellt med kroppsspråk, attribut och rollspel. Vi varvar praktiska övningar med reflektion och diskussion.Max 17 deltagare.
Förkunskaper: det krävs ingen teatervana för att delta i kursen, den passar både dig som varit i teatersammanhang tidigare och vill utforska nya uttryck, samt dig utan teaterbakgrund som är nyfiken på genus och normkritik.

Kursledare: Helena Engberg och Paulina Göth från PotatoPotato Scenkonst. PotatoPotato är ett experimentellt scenkonstkollektiv baserat i Malmö. Inom projektet Squeer har Paulina och Helena under tio års tid skapat föreställningar och workshops som genom ”drag” utforskar normer och kategoriseringar. Genom sina dragkaraktärer har Squeer utmanat och roat publiken i 35 olika shower. Kursledarna har tidigare hållit workshops och kurser för bland annat Forum för Levande Historia, Pedagogisk inspiration, Lunds Universitet, Regionteatern Blekinge-Kronoberg, Teaterhögskolan i Malmö och elever i årskurs 8-9 i Malmö. Mer info om PotatoPotato och Squeer finns på vår hemsida: potatopotato.se

Kostnader:Undervisningen är gratis, det du betalar för är material, mat och eventuellt boende.
Materialkostnad 200:-
Alt 1: tredagarskurs med mat och fika, men inget boende 1 400:-
Alt 2: tredagarskurs med mat, fika och boende 2 500:-
dusch och toalett på rummet tillägg på 260:-
Tag med egna lakan och handdukar, eller hyr på skolan för 100:-

Ansökan: anmäl dig direkt eller fyll i pappersansökanSmide 25 juni -28 juni - kursen är fulltecknad


I denna kurs får du lära dig smida på traditionellt vis, med järnet i elden, hammare och städ.
När järnet är 800-1200 grader varmt går det att forma om och bearbeta till nya föremål.
Du får lära dig olika grundläggande tekniker och materiallära. Individuell handledning vid ässjan och städet.
Kursen anpassas efter deltagarnas idéer och förkunskaper. Smideskursen håller till i den gamla smedjan på Heagården, 3 km från Munka folkhögskola
Material: Järn och koks ingår i materialkostnaden. Ta med dig skyddshandskar, öronproppar/hörselskydd och skyddsglasögon. Har du en smideshammare ta med dig den också. Grova skor är bra att ha.

Max 6 deltagare.
Inga förkunskaper behövs för kursen.

Kursledare: Robin Hermansson, smed med lång erfarenhet av kurser, bland annat på Kulturen i Lund.

Kostnad:Undervisningen är gratis, det du betalar för är material, mat och eventuellt boende.
Materialkostnad: 600:-

Alt 1: fyradagarskurs med fika och mat 1 900:- (inget boende)
Alt 2: fyradagarskurs med boende, fika och mat 3 700:-
dusch och toalett på rummet tillägg på 390:-
Tag med egna lakan och handdukar, eller hyr på skolan för 100:-

Ansökan: anmäl dig direkt eller fyll i pappersansökanYoga 2 juli – 6 juli


Yoga som redskap för välmående och balans i vardagen.Vi utforskar yoga som ett hälsoverktyg i praktik och teori. Praktiskt använder vi oss främst av MediYoga, en svensk medicinsk terapeutisk yogaform med rötter i Kundalinyoga. Vi bekantar oss med yogans bakgrund, filosofi och forskning men framförallt ser vi hur vi kan använda yoga för att få välmående och balans i livet. Klä dig i bekväma kläder, och ta med dig en yogamatta om du har.
Max 15 deltagare.
Inga förkunskaper krävs för kursen, var och en gör övningarna på sin egen nivå

Kursledare: Agneta Lovén, diplomerade lärare och terapeut inom MediYoga

Kostnad:Undervisningen är gratis, det du betalar för är mat och eventuellt boende.

Alt 1: femdagarskurs med fika och mat 2 300:- (inget boende)
Alt 2: femdagarskurs med boende, fika och mat 4 600:-
dusch och toalett på rummet tillägg på 520:-
Tag med egna lakan och handdukar, eller hyr på skolan för 100:-
Ansökan: anmäl dig direkt eller fyll i pappersansökanTeckna serier 2-6 juli

Kurs i serieskapande. Utforska de mest lättillgängliga sätten att skapa en berättelse, från inga rutor till flera. Vi kommer att testa lite olika tillvägagångssätt och kolla på hur andra serieskapare jobbar och låta oss inspireras. Spännande? Komiskt? Politiskt? Självutlämnande? Vi kommer att rita, skriva, klippa, experimentera, och göra roliga övningar.


Material: Pennor, papper, kopieringsapparat och massor av serieböcker finns på folkhögskolan, men ta gärna med dig en favoritpenna om du vill.

Max 12 deltagare
inga förkunskaper krävs för kursen.

Kursledare: Hanna Stenman – konstnär, serieskapare och illustratör. Utbildad på konstfack. Hon är medlem i det feministiska serieskaparnätverket Dotterbolaget. Kolla Hannas serierhär.

Kostnader: undervisningen är gratis, det du betalar för är material, mat och eventuellt boende.
Materialkostnad 200:-
Alt 1: femdagarskurs med mat och fika, men inget boende 2 300:-
Alt 2: femdagarskurs med mat, fika och boende 4 600:-/ dusch och toalett på rummet tillägg på 520:- Tag med egna lakan och handdukar, eller hyr på skolan för 100:-

Ansökan: anmäl dig direkt eller fyll i pappersansökanAlla kan måla 2 juli - 6 juli kursen är fulltecknad


Kom-i-gång-kurs för dig som vill ha mer färg i ditt liv. Experimentera, testa, lek. Släpp dina föreställningar om vad som är vackert, och måla bara för att det är roligt.

På förmiddagarna får du olika korta uppgifter, för att prova på olika målerimetoder. På eftermiddagarna skapar var och en fritt, i egen takt, och får individuell handledning vid staffliet. Varje dag avslutas med en gruppdiskussion. Vill du måla vidare på kvällen är ateljén öppen. Klä dig i kläder som det får bli färgfläckar på.
Material:: allt material som behövs finns på Konstskolan: kol, penslar, akrylfärg, oljefärg, duk, papper, masonit

Max 12 deltagare.
Inga förkunskaper krävs.

Kursledare: Kristina Müntzing -Konstnär med bas i Malmö, utbildad på konsthögskolan Valand samt Goldsmiths College i London. Undervisar kontinuerligt på folkhögskolor, förberedande konstskolor samt konsthögskolor. Kristinas webbplats.

Kostnader: undervisningen är gratis, det du betalar för är material, mat och eventuellt boende.
Materialkostnad 600:-
Alt 1: femdagarskurs med mat och fika, men inget boende 2 300:-
Alt 2: femdagarskurs med mat, fika och boende 4 600:-/ dusch och toalett på rummet tillägg på 520:-. Tag med egna lakan och handdukar, eller hyr på skolan för 100:-

Ansökan: anmäl dig direkt eller fyll i pappersansökanDigital fotografi, porträtt 2 juli – 6 juli

Är du intresserad av att fotografera porträtt och längtar efter att tillsammans med andra fördjupa dina kunskaper och öva dig på att berätta om andra människor genom fotografi?
Inspirationskurs i porträttfotografering. Prova olika sätt att fotografera en annan människa och få verktyg och kunskaper till att genom fotografiet berätta olika saker om en person. I kursen orienterar vi oss i olika tillvägagångssätt att gestalta en annan människa. Vi kommer öva både iscensatt och dokumentärt fotografi och allt däremellan. I kursen är samtalet och bildanalysen bärande, vi tränar oss i olika sätt att se och tolka bilder. Fotografens blick, betraktarens, den manliga och den kvinnliga och framförallt varandras blickar
Kursinnehåll: Fotouppgifter, fokus porträtt i olika miljöer. Inspirationsföreläsningar, bildredovisning med bildanalys och samtal

Material: Medtag digitalkamera (gärna systemkamera) och minneskort, sladd för överföring mellan kamera och dator eller kortläsare, samt USB-minne eller bärbar hårddisk för lagring. Övrig utrustning och material finns på skolan

Max 12 deltagare. Förkunskaper: du behöver kunna din digitalkamera.

Kursledare: Emma Blomberg – verksam fotograf i Malmö. Emma är utbildad på fotoskolorna i Gamleby och Biskops Arnö och arbetar på som lärare på Fotoskolan Munka. Emmas webbplats.

Kostnader: Undervisningen är gratis, det du betalar för är mat och eventuellt boende.
Alt 1: femdagarskurs med mat och fika, men inget boende 2 300:-
Alt 2: femdagarskurs med mat, fika och boende 4 600:-/ dusch och toalett på rummet tillägg på 520:-. Tag med egna lakan och handdukar, eller hyr på skolan för 100:-

Ansökan: anmäl dig direkt eller fyll i pappersansökan
Ljudkonst 2 juli – 4 juli


En kurs för dig som är intresserad av att arbeta med ljud som konstnärligt uttryckssätt. Vi kommer att använda oss av texter som vi själva skapar under kursens gång, samt rösten och fältinspelningar.


Kursinnehåll: Vi går igenom grunder i fältinspelningsteknik, ljudredigering och mixning av ljud och ljudkomposition.

Material: Har du en portabel digital ljudinspelare (zoom el likn), så ta med dig den. Övrigt material finns på skolan.

Max 10 deltagare.
Förkunskaper: viss datorvana eftersom vi kommer att arbeta med ljudredigeringsprogram.

Kursledare: Helena Jureén – verksam som konstnär och musiker/ljudkonstnär. Helena är utbildad vid Akademin Valand i Göteborg

Kostnader: undervisningen är gratis, det du betalar för är mat och eventuellt boende.
Alt 1. tredagarskurs utan boende, men med fika och mat 1400:-
Alt 2. tredagarskurs med boende, fika och mat 2500:- / dusch och toalett på rummet tillägg på 260:- Tag med egna lakan och handdukar, eller hyr på skolan för 100:-

Ansökan: anmäl dig direkt eller fyll i pappersansökanMindfulness - medveten närvaro 9 – 11 juli

Kursen vänder sig till dig som är nyfiken på Mindfulness. Att träna sig på att vara medvetet närvarande i det som händer har visat sig ha god inverkan på tex stress och oro. Lite teori varvas med praktik för att utforska vad mindfulness innebär för var och en av oss. Genom meditation övar vi oss på att uppleva och påverka nuet. Tillsammans gör vi en del övningar med reflektioner som vi frivilligt delar med varandra.
Tre dagar med möjlighet för återhämtning, reflektion och vila.
Tre dagar med möjlighet att utforska känslor, tankar och upplevelser.
Klä dig bekvämt. Vi kommer att vistas både inomhus och ute i parken och naturen.
Max 15 deltagare. Inga förkunskaper krävs.

Kursledare: Maria Weström – socionom och Mindfulness-instruktör

Kostnader:Undervisningen är gratis, det du betalar för är mat och eventuellt boende.
Alt 1. tredagarskurs utan boende, men med fika och mat 1 400:-
Alt 2. tredagarskurs med boende, fika och mat 2 500:- / dusch och toalett på rummet tillägg på 260:-. Tag med egna lakan och handdukar, eller hyr på skolan för 100:-

Ansökan: anmäl dig direkt eller fyll i pappersansökanLandskapsmåleri 9-13 juli kursen är fulltecknad


Naturen skiftar karaktär i olika väder och ljus, och kan vara både enkel och gåtfull.
Var med och upptäck och skildra något av detta med färg och penslar. Det spelar ingen roll om du är nybörjare eller mer erfaren konstnär som vill fördjupa ditt seende. Du får hjälp med teckning, komposition och färgblandning m.m, så du kan återge det du upplever i mötet med landskapet.
Kursen hålls utomhus, i naturen runt Munka folkhögskola. Var beredd på alla typer av väder.
Max 12 deltagare
inga förkunskaper krävs för kursen.

Material: ta med egna färger, tex olja, akryl, gouache, akvarell.
På skolan finns masonit, torrpigment, linolja, kol och papper.

Kursledare: Ulf Holgersson – utbildad på konsthögskolan Mejan i Stockholm och verksam som konstnär. Ulfs webbplats.

Kostnader: Undervisningen är gratis, det du betalar för är material, mat och eventuellt boende.
Materialkostnad 200:-
Alt 1: femdagarskurs med mat och fika, men inget boende 2 300:-
Alt 2: femdagarskurs med mat, fika och boende 4 600:-/ dusch och toalett på rummet tillägg på 520:-. Tag med egna lakan och handdukar, eller hyr på skolan för 100:-

Ansökan: anmäl dig direkt eller fyll i pappersansökanKreativt bokbinderi 9 juli – 13 juli

Under denna vecka arbetar vi med allt från en-arks-häftningar till olika vikta bokstrukturer och ett par tjockare böcker. Allt material till kursen är förskuret för att ge deltagarna möjlighet att koncentrera sig på sitt eget skapande.
Undervisningen går ut på att, förutom att göra vackra saker, bygga en plattform som ger deltagarna en metod att kunna arbeta vidare med sitt eget skapande.


Max 12 deltagare
inga förkunskaper krävs för kursen

Kursledare: Monica Langwe – undervisar i kreativa tekniker både i Sverige och utomlands och är författare till boken "Papper och stygn" som kom ut 2016.http://www.langwe.se.

Kostnader: Undervisningen är gratis, det du betalar för är material, mat och eventuellt boende.
Materialkostnad: 500:-
Alt 1: femdagarskurs med mat och fika, men inget boende 2 300:-
Alt 2: femdagarskurs med mat, fika och boende 4 600:-/ dusch och toalett på rummet tillägg på 520:-. Tag med egna lakan och handdukar, eller hyr på skolan för 100:-

Ansökan: anmäl dig direkt eller fyll i pappersansökanAlla kan teckna 9 juli – 11 juli kursen är fulltecknad


Alla kan teckna, men många har inte gjort det sedan de var barn. Nybörjarkurs för alla som vill börja på nytt.
Du får prova olika material: kol, tusch, blyerts, stora papper på staffli och det lilla blocket ute i naturen. Du får olika korta uppgifter, för att lära känna olika synsätt och tekniker. En dag tecknar vi kroki efter modell.
Att teckna är ett sätt att se och berätta om världen. Med en penna i handen blir du en bättre iakttagare, en närvarande betraktare.
Material: allt material som behövs för kursen finns på Konstskolan, du behöver inte ha med dig någonting.

Max 15 deltagare.
Inga förkunskaper krävs.

Kursledare: EvaMarie Lindahl - verksam som konstnär i Malmö, utbildad på Malmö konsthögskola, undervisar i teckning på Konstskolan Munka. EvaMaries webbplats.

Kostnader: undervisningen är gratis, det du betalar för är material, mat och eventuellt boende.
Materialkostnad: 250:-
Alt 1. tredagarskurs utan boende, men med fika och mat 1 400:-
Alt 2. tredagarskurs med boende, fika och mat 2 500:- / dusch och toalett på rummet tillägg på 260:-. Tag med egna lakan och handdukar, eller hyr på skolan för 100:-

Ansökan: anmäl dig direkt eller fyll i pappersansökanKreativ sångkurs, 9 juli – 13 juli - kursen är fulltecknad

Sångkurs för dig som vill sjunga och stärka din egen röst.
Du får lära dig nya sånger från olika delar av världen som sjungs i enkla arrangemang som passar alla. Vi arbetar också med lekfulla övningar som ger sångteknik och som stärker självkänsla och kreativitet.
Fokus ligger på att utveckla röst, scenisk närvaro, och kreativitet. Målet är att komma ifrån dömande tankar om rätt och fel och istället komma i direkt kontakt med nyfikenhet, lust och personligt uttryck.
Förutom gemensam sång får du även möjlighet att arbeta solistiskt med en egen sång.
Alla kan få en tryggare och friare relation till sin egen röst.
Kursen passar både dig som är nybörjare och dig som tex sjunger i kör. Kursen anpassas efter deltagarnas behov.
Klä dig bekvämt så att du kan röra dig fritt.
Max 12 deltagare.
Inga förkunskaper krävs.

Kursledare: Ida Lod - verksam som frilansande sångare, scenkonstnär och pedagog. Utbildad på Högskolan för Scen och Musik, Göteborgs universitet. Idas webbplats.

Kostnader: undervisningen är gratis, det du betalar för är material, mat och eventuellt boende.
Alt 1: femdagarskurs med mat och fika, men inget boende 2 300:-
Alt 2: femdagarskurs med mat, fika och boende 4 600:-/ dusch och toalett på rummet tillägg på 520:-. Tag med egna lakan och handdukar, eller hyr på skolan för 100:-

Ansökan: anmäl dig direkt eller fyll i pappersansökanAllmän information


Anmälan
Det finns ett begränsat antal platser till varje kurs och om inget annat uppges gäller en löpande antagning.

Har du frågor kan du kontakta sommarkurssamordnare Roger Sjunner:
mejl: roger.sjunner(a)munkafolkhogskola.se
telefon: 0725 - 38 22 75

Munka folkhögskola förbehåller sig rätten att ställa in kurs om vi inte har tillräckligt många deltagare, du återfår då betald kursavgift.

Din anmälan är bindande och vid avbokning pga sjukdom krävs läkarintyg.

Kostnad
Undervisningen är avgiftsfri för statsbidragsberättigade kurser. Det du betalar för är material, mat, boende och eventuella utflykter. Kurser vi bedriver som icke statsbidragsberättigade (porträttmålerikursen) betalas i sin helhet av kursdeltagarna.

Kurstider
Alla kurser börjar måndag klockan 10:00 med en samling i matsalen.

Kursernas arbetstid
måndag 10:00-16:00
tisdag 9:00-16:00
onsdag 9:00-16:00
torsdag 9:00-16:00
fredag 9:00-15:00

Måltider
Vårt kök serverar god mat som tillagas från grunden. Meddela redan i ansökan eventuell specialkost.
Du hittar restaurangen i källarplanet på skolans huvudbyggnad Skälderhus; gå in via stora trappan på framsidan och ta därefter trappan till vänster, en våning ner.

Här serveras följande måltider:
08:15-09:00 frukostbuffé (endast för boende gäster)
10:00-10:30 förmiddagsfika
12:00-13:00 lunch
14:30-15:00 eftermiddagsfika
17:30-18:30 middag

19:00 - kvällsfika står framställt i biblioteket

Vid lunch och middag finns en stor salladsbuffé. Du kan alltid välja ett vegetariskt alternativ.

Boende
Som gäst på Munka folkhögskola bor du i enkelrum. Lakan och handdukar tar du antingen med dig själv, eller hyr av skolan för 100:- .

De flesta rum har dusch och toalett i korridor, men vi kan också erbjuda ett begränsat antal rum med dusch och toalett och då tillkommer 130 kr/natt för det.

Du anger ditt önskemål om rumstyp i din ansökan. Önskar du bo på skolan en extra natt före eller efter din kurs går det bra, och då betalar du 275:-/natt och du anger även detta i din ansökan.

Kontakt
Roger Sjunner, samordnare för sommarkurser
mejl: roger.sjunner(a)munkafolkhogskola.se
telefon: 0725-38 22 75

Munka folkhögskola, Nygatan 2, 266 31 Munka Ljungby, tfn 0431-43 20 10 - mer info här.